Svađa Dulića i Dinkića: Gde su pare, a gde stari akumulatori

Bivši ministar životne sredine odbacio je optužbe ministra finansija o nenamenskom trošenju novca iz Fonda za zaštitu životne sredine, navodeći da Dinkić učestvuje u njegovoj kriminalizaciji bez ikakvih argumenata za svoje tvrdnje.

Oliver Dulić je tokom rasprave u Skupštini rekao da Dinkić u opštoj histeriji u medijima kojom se blate svi bivši ljudi iz prethodne vlasti, pokušava da prikaže da je sav potrošen novac iz Fonda otišao u "nečije džepove i političke stranke", a da nema uvid u stvarno stanje.

"Ako je bilo zloupotreba (u Fondu) neka se dokaže ali nemojte da etiketirate nekoga u medijima", rekao je Dulić koji je poslanik Demokratske stranke i naveo da je oko 97 odsto sredstava Fonda potrošeno namenski.

Mlađan Dinkić tvrdi da su više od 80 odsto sredstva iz Fonda trošena u svrhu predizborne kampanje DS i optužio je Dulića da iznosi neistine da su sredstva iz Fonda namenski trošena.

Prema rečima Dinkića, Fond osnovan krajem 2006. u poslednje vreme je radio mimo evropskih normi jer je služio za političke svrhe i promociju i pod političkim pritiskom nije vršio funkciju zaštite životne sredine.

Dulić je poručio Dinkiću da je Vlada Srbije, ako je to htela, mogla da ukine Fond i bez "ove sramne kampanje".

Dinkić je uzvratio i da su velika sredstva iz Fonda trošena na medijsku kampanju kao i za potrebe održavanja kola i klima uređaja u Ministarstvu životne sredine na čijem je čelu bio Dulić i upitao bivšeg ministra životne sredine zašto je 1,1 milijarda dinara iz Fonda utrošena na uvoz 140 tona polovnih akumulatora i 13 tona starih guma.

Ta sredstva, kako je naveo Dinkić, data su kao subvencija onima koji uvezu tu vrstu otpada kako bi ga zbrinuli na svojim privatnim placevima uglavnom u Vojvodini, a pre svega u Subotici, gde Dulić živi.

"To nije otpad prikupljen u Srbiji. To je otpad iz inostranstva. Ovo nema nikakvog smisla", kazao je Dinkić i dodao da je Dulić potpisivao ugovore koji nemaju nikave veze sa zaštitom životne sredine.

Na navode Dinkića o reciklažnim centrima, Dulić je kazao da su akumulatori i gume jedan od najvažnijih segmenata primene zakona za podsticanje reciklažne industrije i da nijedna deponija nije u Subotici. "Nijedan reciklažni centar nema veze sa mnom. Oni se nalaze po celoj
Srbiji i nema ih u Subotici", kazao je Dulić.

Šef poslanicke grupe Ujedinjenih regiona Srbije Vladimir Ilić kazao je da je Dulić u problemu i da razume ličnu ispovest Dulića za koga je rekao da je nenamenski trošilo novac iz Fonda za potrebe svog ministarstva.

Pogledajte još