Tužna sudbina kuće Ive Andrića

VIŠEGRAD, 19. mart 2009. (FoNet) - Skromna prizemna kuća na levoj obali Drine u Višegradu, nedaleko od čuvene ćuprije Mehmed paše Sokolovića, u kojoj je detinjstvo proveo Ivo Andrić, godinama je zaključana.

Zarasla u travu i zapuštena, sa spuštenim roletnama, a bespravnom izgradnjom jedne stambene građevine pored nje zaklonjen je pogled s prozora s kojeg je mali Ivo gledao i divio se "mostu kojem ravna nema", doživljava tešku i neobičnu sudbinu.

Naime, Andrić je 1953. godine poklonio Opštini kuću i okućnicu koju mu je ostavila tetka Ana Andrić -Matkovščik. Samo mesec dana kasnije isti sreski rukovodilac doneo je rešenje o prodaji Andrićeve kuće mašinovođi Muhamedu Ploskiću za tadašnjih 180.000 dinara.

Nakon Andrićeve smrti,1975. godine, Višegrađani su pokušali da otkupe kuću, tada već slavnog nobelovca, ali dogovor sa Ploskićevima nije bilo moguće postići, jer je cena za ovako siromašnu opštinu bila prevelika.

Sve što je tadašnja opštinska vlast uspela da uradi jeste da 1976. godine na njen zid stavi malu mermernu ploču, na kojoj piše: "U ovoj kući detinjstvo je proveo nobelovac Ivo Andrić".

Povodom obeležavanja stogodišnjice Andrićevog rođenja Skupština opštine Višegrad donela je, 9. oktobra 1992. godine, odluku o vraćanju kuće u vlasništvo Opštine, ali je ona kasnijim imovinskim zakonima vraćena vlasnicima, Ploskićevoj ćerci koja živi u Švedskoj.

Rukovodstvo opštine Višegrad je i nakon toga u više navrata pokušalo da od Ploskiće ćerke otkupi kuću, ali mu to, do sada, nije uspelo.

Danas Andrićeva kuća u ulici koja nosi njegovo ime na broju 10, deluje tužno i sablasno. Pred vratima je hrpa neplaćenih računa za struju i telefon, a kuća Nobelovca postala je tužna istina naših balkanskih zabluda i ljudskih inata.

Pogledajte još