Kina traži ukidanje evropskog embarga na oružje

BRISEL, 20. septembra 2012. (Beta) - Kineski premijer Ven Djiabao je povodom 15. samita Evropska unija-Kina zatražio u četvrtak u Briselu ukidanje evropskog embarga na oružje i osudio svaki oblik protekcionizma na tržištu.

"Iskreno, duboko žalim zbog ostanka embarga na oružje", rekao je Ven u prisustvu predsednika Evropskog saveta Hermana van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žozea Manuel Baroza.

Embargo na prodaju oružja uveden je nakon gušenja prodemokratskih demonstracija u junu 1989. godine na pekinškom trgu Tjenanmen.

Evropljani su, medjutim, podeljenog mišljenja kad je reč o ukidanju tog embarga, piše agencija Frans pres i navodi reči jednog evropskog diplomate koji kaže: "Slažemo se da se ne slažemo".

Premijer Ven je takodje izrazio žaljenje što Kina još nije dobila status tržišne ekonomije što bi njenim proizvodima pružilo veće garancije pristupa evropskom tržištu.

Medjutim, evropski lideri smatraju da je to preuranjeno pošto je većina kompanija i dalje u vlasništvu države, pa imaju veliki broj privilegija poput povoljnih kredita.

Pogledajte još