Svedočio o zlostavljanju i ubijanju Muslimana

HAG, 20. septembra 2012. (Beta) - Svedok optužbe Ibro Osmanović izjavio je u četvrtak na sudjenju Ratku Mladiću u Tribunalu u Hagu da su mu snage bosanskih Srba 1992. u Vlasenici ubile maloletnu sestru i dva brata, i još 33 člana šire porodice.

Svedok je opisao i nezakonito pritvaranje, zlostavljanje i prebijanje na smrt vlaseničkih Muslimana u pritvorima u tom gradu, u kojima je i sam bio duže od godinu dana.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, nekadašnji general Mladić optužen je za progon nesrpskog stanovništva širom BiH koji je, po optužnici, u sedam opština, medju kojima je i Vlasenica, imao razmere genocida.

Osmanović je rekao da je njegova sestra Ferida imala samo 16 godina kada je ubijena: "Bila je zapaljena, a tek sada, aprila, smo našli svega sedam odsto njenog tela... samo četiri kosti", kazao je, napominjući da je sa njegovom sestrom, krajem aprila, sahranjeno još nekoliko devojaka, "nijedna starija od 18 godina".

Za svog mladjeg brata Osmanović je kazao da ga je poslednji put video u logoru Sušica, gde su bili pritvoreni u leto 1992. "Mladji brat mi je nadjen u tri masovne grobnice, glava 25 kilometara udaljena... Od starijeg brata još nema ništa", kazao je svedok.

On je rekao da su ga srpske snage uhapsile krajem maja 1992, mesec dana pošto je JNA zauzela Vlasenicu, u kojoj nije bilo sukoba.

Početkom juna te godine, kako je rekao, bio je primoran da sa drugim pritvorenicima u okolini Vlasenice zakopa tela 22 muškarca u civilnoj odeći, od kojih je velika većina bila usmrćena hicem u čelo. Neke od žrtava - starih izmedju 20 i 60 godina - svedok je poznavao.

Pogledajte još