Otvoreno novo odeljenje Luvra za islamsku umetnost

PARIZ, 21. septembra 2012. (Beta-AP) - Francuski muzej Luvr otvorio je novo odeljenje posvećeno islamskoj umetnosti, sa oko 18.000 umetničkih predmeta, koji datiraju od sedmog do 19. veka, a u čiju je 11-godišnju izgradnju uloženo 100 miliona evra.

Kustosi Luvra rekli su da će novo odeljenje pomoći jačanje kulturnih mostova, a u okviru njega će posetioci moći da vide prikaze islamskog proroka Muhameda sa uvažavanjem i poštovanjem, nasuprot nekim dosadašnjim u zapadnim medijima u kojima je prorok ismevan i koji su izazvali proteste u mnogim muslimanskim zemljama.

Šefica odeljenja Luvra za islamsku umetnost Sofi Makarju ukazala je da je misija muzeja učvršćivanje razumevanja izmedju Zapada i islamskog sveta. Umesto da osvetljava islam kao jedinstvenu religiju, Luvr odaje priznanje sekularnim, tolerantnim i kulturnim aspektima različitih islamskih civilizacija.

Ceremoniji otvaranja u četvrtak prisustvovao je i sadašnji francuski predsednik Fransoa Oland, koji je novo odeljenje, koje će za javnost biti otvoreno u subotu, opisao kao "politički gest u službi poštovanja mira".

"Najbolje oružje za borbu protiv fanatizma za koji se tvrdi da dolazi iz islama nalazi se u samom islamu. Šta može biti lepše svedočanstvo u potvrdu toga od ovih dela ovde", zaključio je Oland.

Pogledajte još