Nezdrava hrana koju možete jesti bez griže savesti!


Hamburger ili hotdog?

Iako se tako ne čini na prvi pogled, po pitanju zdravlja, bolji izbor je hamburger. Naime, bez obzira na to kakav hotdog naručili, u njemu će biti uvek barem nešto soli. So podiže krvni pritisak, što pridonosi bolestima srca. Međutim, i u slučaju kada se odlučite za hamburger, treba paziti na količinu u sastojke – izaberite onaj manji i izbacite sir.

Pržena piletina ili odrezak?
Sveži odrezak pečen na roštilju ili pak hrskava i ukusna pečena piletina – šta je gore? Iznenađujuće, no u ovome slučaju po zdravlje gori izbor je piletina, iako je odrezak crveno meso i ima zasićenih masnoća. Naime, jedan komad prženih pilećih prsa ima čak 732 kalorije i 37 grama masti.

Sos za roštilj ili kečap?
Ovaj je izbor je prilično težak. Oba sosa su ukusna i odlično pašu uz bilo koje jelo s roštilja, no koji je gori za zdravlje? Roštilj za sos ipak gubi u ovoj bici. Kečap ipak ima malo manje kalorija i manje soli. Osim toga, kečap ima više likopena od umaka za roštilj, a upravo je likopen vrlo koristan u borbi protiv karcinoma.

(old_image)

Ledeni čaj ili gazirani sok?
Možda se čini kako je hladan gazirani sok savršeno piće nakon hamburgera ili hotdoga, ali s druge strane ledeni čaj je savršeno osvežavajuće piće, ali što je lošije za zdravlje? Gazirani sok ima fosfora, što može uticati na čvrstoću kostiju, stoga je lošiji po zdravlje. Iako, kako bi imao potpunu prednost, ledeni čaj bi trebalo da bude domaći, a ne kupljen.

Kikiriki ili čips?

Ove dve slane i ukusne grickalice savršene su za gledanje filma ili čekanje večere, ali koja je ipak malo zdravija? Iako čips ima manje masnoća i kalorija nego kikiriki, ipak je nezdraviji. Naime, u kikirikiju se nalaze proteini, vlakna i neke zdrave masti zbog kojih brzo izaziva osećaj sitosti i sprečava da ga puno pojedemo.

Čokoladni biskvit ili keks s komadićima čokolade?
Mnogi bi se složili kako je upravo desert najbolji deo obroka. Ali, šta je zdravije izabrati - čokoladni biskvit ili keks s komadićima čokolade? U ovome slučaju nezdraviji je čokoladni biskvit. Kod deserta bitno je pravilo veličine. Trebalo bi se ograničiti na samo jednu kocku čokoladnog biskvita i na samo jedan keks. Međutim, puno lakše je prestati jesti čokoladni biskvit nakon jedne kocke, nego prestati grickati male čokoladne kekse.

Pogledajte još