Dačić: Gradićemo mostove poverenja sa Prištinom

Premijer Ivica Dačić izjavio je na Beogradskom bezbednosnom forumu da će Vlada Srbije nastojati "da nađe rešenja za sva pitanja i izgradi nove mostove sa zemljama u regionu i sa institucijama u Prištini", prenose elektronski mediji i agencije.

Dačić je ocenio da pitanje Kosova i Metohije predstavlja potencijalno najveći izvor nestabilnosti naše zemlje i ponovio da je stav Srbije prema tom pitanju jasan i da se zasniva na poštovanju Rezolucije SB UN 1244 i pravnog poretka u Srbiji.

Predsednik Vlade je rekao da će razgovori sa Prištinom biti nastavljeni u cilju pronalaženja rešavanja problema za građane koji tamo žive. On je istakao da je vojno i civilno prisustvo na Kosovu i dalje garant mira.

"Priznavanje Kosova i Metohije od strane nekih država u regionu doprinelo je usložnjavanju spoljnopolitičkih prilika i udaljavanju od dijaloga", istakao je Dačić.

Srbija smatra da je uloga Kfora u obuci kosovskih bezbednosnih snaga neprihvatljiva, rekao Aleksandar Vučić. Čeka vas prazna stolica u EU, poručio Miroslav Lajčak.

Dačić je posebno naglasio da Srbija smatra da u svim slučajevima ratnih zločina mora biti utvrđena istina. Naglasio je značaj istrage o trgovini ljudskim organima.

"Jugoistočna Evropa je veliki geostrateški prostor i svi imamo odogovornost da ga učinimo bezbednijim. Svako kočenje integracionih procesa uvećava rizik od nestabilnosti", poručio je Dačić.

Hrvatska, prema rečima premijera Dačića, time što ulazi u EU prestaje da bude zainteresovana za druge države regiona, što, kako je objasnio, potvrđuje i činjenica da još nema sporazuma koji bi omogućio građanima Srbije i Hrvatske da granicu prelaze sa ličnim kartama.

"Za razliku od moderne Evrope, koja je za manje od deset godina posle Drugog svetskog rata počela ga gradi zajedničke institucije, mi na Balkanu 20 godina po završetku sukoba još živimo u prošlosti. To je znak da ne poštujemo sami sebe. Umesto da radimo na formiranju zajedničkog balkanskog saveta, idemo smerom koji je suprotan onome što rade obični građani na Balkanu", smatra premijer.

Srbija smatra da je uloga Kfora u obuci kosovskih bezbednosnih snaga neprihvatljiva, rekao Aleksandar Vučić. Čeka vas prazna stolica u EU, poručio Miroslav Lajčak.

Pogledajte još