Šoštar: Liga je šansa za mlade igrače i razvoj vaterpola

BEOGRAD, 19. marta 2009. (Beta) - Predsednik vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar ocenio je da će formiranje regionalne lige sa timovima iz Srbije, Mađarske, Slovačke i Rumunije omogućiti mladim igračima da ispune svoj potencijal i, istovremeno, doprineti popularizaciji tog sporta.

Prošle nedelje klubovi iz četiri zemlje postigli su dogovor o formiranju Interlige, koja će se igrati od početka sledeće sezone. Učesnici ovog takmičenja biće Partizan, Vojvodina, Ferencvaroš, Vašaš, Eger, Seged, Unika, Honved, Oradea i Košice.

"Formiranje Interlige je od izuzetnog značaja. Za mlade igrače, to znači veliki broj kvalitetnih utakmica, pogotovo u duelima srpskih i mađarskih timova. Ovo takmičenje pomoći će im da stasaju i sazru, kako bi bili pravi, kasnije, u seniorskoj konkurenciji", rekao je Šoštar agenciji Beta.

Prvi čovek "crno-belih" naveo je da će sedište lige biti u Beogradu, ali da će u organizaciji takmičenja aktivno učestvovati i ostali klubovi.

"Važno je da ćemo sada dobiti priliku da sami rukovodimo ligom. Partizan će voditi glavnu reč u organizaciji, ali tu su i ostali klubovi. Promovisaćemo ovaj sport i, istovremeno, sad više neće postojati izgovor ako se na bazenima pojavi samo 200 gledalaca", kazao je Šoštar.

On je istakao da formiranje regionalnog takmičenja neće dovesti do toga da nacionalni šampionati padnu u drugi plan.

"Nećemo zapostaviti značaj nacionalnih prvenstava, jer su ona baza za sve klubove. Regionalno takmičenje biće nadgradnja za klubove koji žele i više od toga", objasnio je Šoštar.

On je dodao da je ideja organizatora lige da se u budućnosti u takmičenje uključi još timova iz četiri zemlje.

"U ovom trenutku iz Srbije su tu Vojvodina i Partizan, ali zašto se za par godina ne bi uključili još neki naši timovi ili možda neke ekipe iz preostalih zemalja. To će biti potvrda da smo uradili dobar posao", zaključio je Šoštar.

Iz vaterpolo kluba Partizan saopšteno je da će kalendar Interlige biti usklađen sa kalendarima Evropske plivačke federacije i nacionalnih šampionata zemalja učesnica regionalnog takmičenja.

U vaterpolu već postoji regionalna Jadranska liga, koja se igra od ove sezone, a učestvuju timovi iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije.

Pogledajte još