Izgradnja još jednog centra za azil

BEOGRAD, 21. septembra 2012. (Beta) - U centrima za azil u Banji Koviljači i Bogovadji nalazi se više od 200 azilanata, a planira se i izgradnja trećeg centra jer postojeći kapaciteti nisu dovoljni, izjavila je u petak Jelena Marić iz Komesarijata za izbeglice koji je nadležan i za pitanje azilanata.

Ona je na konferenciji za novinare, održanoj povodom projekta jačanja kapaciteta institucija Srbije za upravljanje migracijama i reintegraciju povratka, rekla da je u planu izgradnja centra sa oko 400 mesta, ali da lokacija još nije odredjena.

"Ti ljudi su pobegli od strahota u svojim zemljama. Mučeni su, proganjani, izgladnjivani i zato u lokalnim zajednicama ne treba stvarati bespotrebnu tenziju već tim ljudim dati šansu da se zaleče i oporave", rekla je Marić.

Ona je navela da od 2008. godine, kada je Komeserijat od UNHCR preuzeo centar za azil, nije bilo incidenta koji su izazvali azilanti i dodala da su 2008. godine azil potraživalo 52 osobe, a da je prošle godine azil tražilo više od 3.000 osoba.

Prema njenim rečima, Srbija je za njih samo usputna zemlja ka krajnjem odredištu i retko ko odlučuje da ostane na ovim prostorima, a u pitanju su najcešće osobe iz Avganistana, Somalije i Pakistana.

Pogledajte još