Srbija nije pominjana u debati o nameštanju mečeva

BEOGRAD, 21. septembra 2012. (Beta) - Poslanica u Evropskom parlamentu Emin Bozkurt navela je u pismu predsedniku Fudbalskog saveza Srbije Tomislavu Karadžiću da tokom saslušanja o njenom izveštaju o nameštanju utakmica i prevara o sportu nije pominjala FSS i Srbiju.

"Tokom saslušanja u vezi sa izveštajem nije bilo posebnog pominjanja ni Srbije, ni FSS. Saslušanje se fokusiralo na diskusiju o tome koliko je nameštanje utakmica u Evropi rasprostranjeno i kako pronaći pravi pristup da se nameštanje utakmica zaustavi, kao i korupcija u sportu na evropskom nivou", navodi se u pismu Bozkurtove koje je u petak objavljeno na sajtu FSS.

U samom tekstu izveštaja, koji je 17. septembra objavio briselski portal Euractiv.com, medju 23 zemlje u kojima navodno postoji nameštanje utakmica, pominje se i Srbija. U tom izveštaju pominje se 19 članica EU i četiri zemlje kandidata za članstvo u Uniji.

"Sam izveštaj je imao za cilj da stvori svest kod političkih faktora da bi se navela potreba za evropskim zakonodavstvom i pristupom. Informacije u izveštaju su iz raznih izvora i studija", dodaje se u pismu poslanice u Evropskom parlamentu FSS-u.

Ona je navela da je tokom saslušanja Specijalne komisije o organizovanom kriminalu, korupciji i pranju novca Evropskog parlamenta "izrazila svoju duboku zabrinutost po pitanju situacije integriteta sporta" i da je "pozvala glavne deoničare za evropski pristup u zaustavljanju nameštanja utakmica i korupcije u sportu".

Povodom izveštaja Bozkurtove, zamenik ministra sporta Srbije Dragan Atanasov ranije je rekao agenciji Beta da će država nastaviti da se bori protiv korupcije i da će saradjivati sa policijom po tom pitanju.

Pogledajte još