Policija RS upravljala logorom Vlasenica?

HAG, 21. septembra 2012. (Beta) - Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Ibra Osmanovića, branioci generala Ratka Mladića, optuženog za genocid nad nesrbima u BiH, tvrdili su u petak pred Tribunalom u Hagu da su logorom Sušica kod Vlasenice u leto 1992. upravljali pripadnici policije, a ne vojske bosanskih Srba.

Osmanović koji je u četvrtak u glavnom iskazu izjavio da su pritvoreni Muslimani u Sušici bili zlostavljani i nasmrt prebijani, potvrdio je da su upravnik i šef obezbedjenja logora bili pripadnici specijalne policijske brigade Republike Srpske.

"Šef obezbedjenja Dragan Nikolić zvani 'Jenki' govorio je da je on i upravnik, i bog i batina... U Sušicu se, medjutim, dolazilo kako se god kome ćefnulo - i u sivomaslinastim uniformama, i u maskirnim uniformama da odvode na rad pritvorenike... Bilo ih je i u plavim uniformama, ali niko nije bio iz redovne policije, ljudi koji su bili policajci pre rata", kazao je Osmanović koji je u srpskim pritvorima bio od maja 1992. do jula 1993.

Dragan Nikolić-Jenki je pred Tribunalom 2003. priznao krivicu za zločine u Sušici, a 2005. je pravosnažno osudjen na 20 godina zatvora.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović osporavao je svedokovu tvrdnju da je u logoru Batković kod Bijeljine ubijen bijeljinski ugostitelj Ejub Smajić, ali je Osmanović ostao pri tom iskazu.

Advokat Stojanović je svedoku predočio optužnicu koja je u BiH podignuta protiv počinilaca nedela u Batkoviću, u kojoj piše da je Smajić bio "teško povredjen". Osmanović je na to ponovio da je Smajić u logoru bio ubijen.

Pošto mu je Mladićev branilac pokazao izjavu koju je Smajić posle rata dao istražnim organima, svedok je dozvolio mogućnost da se ne radi o istom čoveku, ostajući pri prvom iskazu. Na pitanje da li je u Batkoviću čuo za dva Ejuba Smajića, Osmanović je odgovorio odrečno.

Pogledajte još