Ban Ki Mun za sporazum dva Sudana

UJEDINJENE NACIJE, 22. septembra 2012. (Beta-AP) - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun pozvao je Sudan i Južni Sudan da postignu sveobuhvatni sporazum na samitu lidera dve zemlje koji se u nedelju održava u Etiopiji.

U saopštenju, Ban je istakao da sudanski predsednik Omar el Bašir i njegov južnosudanski kolega Salva Kir na samitu u Adis Abebi moraju da ostave po strani nesuglasice koje se tiču nafte i granica, i da označe početak "nove ere mira, saradnje i razvoja dve zemlje i njihovih naroda".

Savet bezbednosti UN u četvrtak je pozvao na hitno usvajanje sporazuma i demilitarizovanoj pograničnoj zoni izmedju dve zemlje.

Američka ambasadorka u UN Suzan Rajs upozorila je da bi odbijanje Sudana da prihvati mapu Afričke unije, na kojoj ucrtana je njegova granica sa Južnim Sudanom, moglo da dovede do nastavka sukoba dve zemlje.

Uglavnom crnačka plemena Južnog Sudana i većinski arapski sever vodili su dva gradjanskih rata tokom više od pet decenija, a samo u poslednjem, 1983-2005, poginulo je ili umrlo dva miliona ljudi. Taj rat je 2005. završen mirovnim sporazumom koji je prošle godine doveo do proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana.

Pogledajte još