Utvrditi činjenice o ratnim zločinima

BEOGRAD, 22. septembra 2012. (Beta) - Koalicija nevladinih oraganizacija REKOM organizovala je u subotu u centru Beograda uličnu akciju čiji je cilj preuzimanje konkretnih koraka za osnivanje regionalne komisije za utvrdjivanje činjenica o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

Tokom celodnevene akcije gradjani na početku Knez Mihailove ulice mogu u različite kutije da ubace razglednice za predsednike država bivše Jugoslavije sa zahtevom da podrže inicijativu REKOM-a za ostvarivanje tog cilja.

Predsednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je agenciji Beta na početku akcije da je ona danas organizovana u svim glavnim gradovima zemalja nekadašnje Jugoslavije i da se na taj način obeležava i Medjunarodni dan mira.

"Šaljemo razgledince predsednicima država u regionu sa molbom i jakim tonom tražimo da od svoje generalne podrške, koja traje već tri godine, predju na konkretnu podršku. Političari moraju da shvate da imaju obavezu prema žrtvama i porodicma žrtva i budućim generacijama da se sve žrtve imenuju", kazala je Nataša Kandić.

Medijski koordinator REKOM-a, režiser Lazar Stojanović je istakao da put istine nema alternativu i da se sve žrtve ratova na prostoru bivše Jugoslavije moraju imenovati.

Pogledajte još