Neizvesna sudbina Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga

VALJEVO, 22. septembra 2012. (Beta) - Neizvesna je sudbina Direkcije za obnovu i izgradnju Kolubarskog okruga pogodjenog zemljotresom 1998. godine, potvrdjeno je agenciji Beta iz više izvora.

Prema medijskim napisima, ta direkcija bila je na spisku onih institucija Vlade Srbije koje bi mogle biti ugašene. Zbog toga su predsednici šest opština Kolubarskog okruga zatražili da se, u tom slučaju, nadje modus za dovršetak obnove objekata oštećenih zemljotresom.

Taj zahtev je upućen Vladi Srbije, ali odgovora još nema, a predloženo je da se, u slučaju ukidanja direkcije, novac iz republičkog budžeta distribuira opštinama Valjevo, Mionica, Ljig, Lajkovac, Ub i Osečina.

Prema podacima Direkcije za obnovu Kolubarskog okruga, na spisku za izgradnju i obnovu objekata oštećenih zemljotresom u septembru 1998. je oko 3.000 kuća, a više od 1.000 njih je prioritet.

U 2012. je iz budžeta Srbije za te namene bilo namenjeno nepunih 180 miliona dinara. Tokom 2012. započet je 41 stambeni objekat, od kojih je 17 u mioničkoj opštini, gde je bio epicentar zamljotresa. Završeno je šest kuća.

Pogledajte još