Predsedništvo otvoreno za gradjane

BEOGRAD, 22. septembra 2012. (Beta) - Zgrada Predsednistva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu u subotu je, povodom manifestacije "Dani evropske bastine 2012 - Darivanje i zadužbinarstvo", otvorena za sve gradjane koji su tako dobili priliku da izmedju ostalog vide salone, umetnička dela i predsedničke poklone.

Savetnik predsednika za kulturu Radoslav Pavlović rekao je novinarima da zgrada Predsedništva u kojoj ima "čarobnih" stvari, kao i ostali muzeji i istorijski objekti pripadaju svim gradjanima i da bi zato trebalo omogućiti da one češće budu otovrene za posetioce.

"Gradjani imaju pravo da dodju, vide i uživaju u ovom prostoru. Verujem da ćemo uskoro pokrenuti inicijativu da se ne čeka jedan dan godisnje za posete, nego da to bude češće, kao što je to u francuskoj Narodnoj skupštini", kazao je Pavlović.

Zgrada Predsedništva sagradjena je pre jednog veka za regenta Aleksandra Karadjordjevića. Postala je dom kraljevske porodice 1922. godine - na dan venčanja kralja Aleksandra Prvog i kraljice Marije, rekla je kustoskinja Saša Mihajlov.

Gradjane, medju kojima je bila i grupa osoba s posebnim potrebama, privukla je, prema rečima Sanje Vojnić, savetnice u Predsedništvu, vitrina s poklonima koje je dobio prethodni predsednik Boris Tadić.

Medju tim poklonima su ćilibarske šoljice, poklon bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva, medaljon koji je Tadić dobio od bivšeg libijskog lidera Muamera Gadafija, kao i staklena vaza od potpredsednika SAD Džozefa Bajdena.

Pogledajte još