Obnova zadužbina prioritet ministarstva

STUDENICA, 22. septembra 2012. (Beta) - Ministar kulture i informisanja Srbije Bratislav Petković izjavio je u subotu da će obnova zadužbina biti prioritet tog ministarstva jer zadužbinarstvo ima dugu utemeljenost u zemlji.

Petković je novinarima nakon obilaska manastira Studenica, jedne od zadužbina srednjovekovne dinastije Nemanjić, kazao da će Vlada Srbije nastojati da što više pomaže manastire i zadužbine, jer mnogi takvi spomenici sad propadaju.

"Manastir Studenica iz 12. veka, najstarija zadužbina u Srbiji, svetli je primer zadužbinarstva, koji predstavlja deo svetske baštine", kazao je Petković.

On je povodom centralne proslave Dana evropske baštine koja je danas oraganizovana u Kraljevu, ocenio da su takve manifestacije dragocene, pogotovo, jer su "Darivanje i zadužbinarstvo" ove godine tema proslave Dana baštine u Srbiji.

Centralna proslava Dana Evropske baštine ogranizovana je u Kraljevu, a ove godine posvećena je darivanju i zadužbinarstvu kako bi se, kako se ističe, skrenula pažnja na zapostavljeno tradicionalno nasledje u Srbiji i davanje za dobrobit države i naroda.

Pogledajte još