Merkelova i Oland za dalje jačanje veza unutar EU

BERLIN, 22. septembra 2012. (Beta-AP) - Francusku predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel poručili su u subotu da je produbljivanje ekonomskih i političkih veza ključno za dalji napredak Evropske unije.

Oland i Merkelova sastali su se u gradu Ludvigzburgu, na jugozapadu Nemačke, kako bi obeležili godišnjicu početka istorijskog pomirenja dve države posle Drugog svetskog rata.

"Francuska i Nemačka dele posebnu odgovornost, jer mi činimo srce Evrope", rekao je Oland i dodao da na sadašnji status kvo treba gledati kao na novi početak dubljih integracija unutar Evropske unije.

Oland je istakao da Evropa ne sme zastati jer nema drugog izbora nego da "krene napred u susret sudbini i ujedinjenoj Evropi".

Nemačka kancelarka Merkel kazala je da dve države moraju zajedno da rade na jačanju Evrope i prevazilaženju postojećih izazova. "Koliko god da su veliki ekonomski izazovi, važi sledeće: Mi Evropljani smo ujedinjeni u potrazi za našom srećom", poručila je Merkelova.

Oland i Merkelova simbolično su se sastali u Ludvigzburgu jer se u tom gradu 1962. godine tadašnji predsednik Francuske Šarl de Gol obratio na nemačkom jeziku nemačkoj omladini. Taj govor smatra se odlučujućim korakom u uspostavljanju čvrste francusko-nemačke osovine u novoj Evropi, budući da su se dve države u oba svetska rata nalazile na suprotnim stranama i ranije su uvek smatrani tradicionalnim neprijateljima.

Pogledajte još