Tomislav Nikolić ide u Njujork

Na zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija otputovala je državna delegacija koju predvodi predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a u kojoj su i šef diplomatije Ivan Mrkić i predsednikov savetnik Marko Đurić.

U seriji bilateralnih susreta jedan od najvažnijih biće sastanak predsednika Srbije sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton, prenosi RTS.

Beograd i Priština
Očekuje se da na marginama 67. zasedanja Generalne skupštine bude polemike o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine i da se precizira kada dijalog počinje, na kom će se nivou voditi i koje će teme biti za stolom.

"Nova vlada se obavezala da će sprovesti sve dogovore postignute u tehničkom dijalogu sa Prištinom, ali i da će otvoriti politički dijalog na najvišem nivou i da će taj dijalog voditi i predsednik države. Imali smo razne planove, a sada nam predstoji da imamo konačni i najozbiljniji plan, ukoliko Srbija želi da normalizuje odnose sa Prištinom", rekla je Suzana Grubješić.

Jedan od prvih međunarodnih zvaničnika s kojim će predsedik Nikolić razgovarati o dijalogu sa Prištinom biće Ketrin Ešton.

Dobro obavešteni glavni i odgovorni urednik prištinskog lista Koha ditore Agrom Bajrami tvrdi da će, pored Ketrin Ešton, presudnu ulugu u kreiranju dijaloga imati američka državna sekretarka Hlari Klinton. Kaže da obe imaju interes da do kraja godine postignu neki rezultat u spoljnoj politici.

"Postoji pritisak da se postigne načelni, a ne konkretni dogovor, ja mislim da sever ne može da se rešava i da se dogovor realizuje za dva, tri meseca, ali može da se reši neka baza na kojoj ćemo da razgovaramo dalje. Mislim da je to ideja", rekao je Agrom Bajrami.

Bivši državni sekretar Ministarstva za Kosmet Oliver Ivanović zabrinut je, kako kaže, što se Beograd uslovljava da zbog otvaranja dijaloga primeni sve sporazume iz Brisela.

"Primer je integrisano upravljanje prelazima koje ima ozbiljnu falinku jer je naš pregovarač javno tvrdio da sever nije obuhvaćen time i nova vlada će imati ozbiljan problem da objasni stanovništvu da je dobro da budu odvojeni od Srbije", rekao je Ivanović.

Pogledajte još