Izmenama zakona do upisa naredne godine studija

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Uslov za upis naredne godine studija na fakultetima u Srbiji trebalo bi da, kao i prethodne godine, bude osvojenih najmanje 48 bodova, predvidjeno je predlogom izmena zakona o visokom obrazovanju, o kojem bi poslanici u utorak trebalo da raspravljaju u parlamentu.

Ukoliko izmene zakona ne bi bile usvojene pravo da upišu narednu godinu studija o trošku budžeta imali bi samo oni akademci sa osvojenih maksimalnih 60 poena, a, kako se navodi i u samom predlogu zakonskih izmena, takvih je oko 20 odsto.

Broj studenata koji se finansira iz budžeta može se uvećati za najviše 20 odsto u odnosu na prošlogodišnju upisnu kvotu.

Kako se navodi u obrazloženju zakonskog predloga, ovakva odluka necehe zahtevati dodatna budžetska sredstva u tekućoj godini.

Izmene zakona predvidjaju da se naredne godine upisni prag poveća na 50 bodova, a predstoji i smanjenje broja upisnih rokova. U akademskoj 2012/2013. godini biće šest ispitnih rokova, a naredne godine pet, a 2014/2015. četiri roka za polaganje ispita.

Pogledajte još