Čelnici Tojote razmišljali o odustajanju od takmičenja

TOKIO, 20. marta 2009. (Beta-Rojters) - Ekipa Tojote u decembru prošle godine bila je na korak od povlačenja iz takmičenja Formule jedan, izjavio je predsednik tog tima Tadaši Jamašina.

Prema njegovim rečima, čelnici tima bili su suočeni sa tom mogućnošcu zbog smanjenja budžeta ekipe koje je bilo izazvano svetskom ekonomskom krizom.

"Budžet za našu ekipu u Formuli jedan ponovo je bio smanjen, a sve to se desilo nakon što je Honda saopštila da se povlači iz takmičenja. Ne mogu tačno da kažem za koliko je smanjen budžet, ali u dosadašnjoj karijeri nisam video toliko smanjenje", izjavio je Jamašina.

Ekipa Tojote ušla je u Formulu jedan pre sedam godina, a vozači tog tima još nisu ostvarili pobedu u tom takmičenju. Prema nezvaničnim informacijama, Tojota je prošle sezone potrošila skoro 300 miliona dolara.

U generalnom plasmanu konstruktora za prošlu sezonu Tojota je zauzela četvrto mesto, a najbolje rezultate ostvarili su Timo Glok u Mađarskoj (drugo mesto) i Jarno Truli u Francuskoj (treće mesto).

"Važno je da pobeđujemo i ostvarujemo dobre rezultate, ali postoje i drugi faktori. Ovo je i veliki posao, tako da može da se desi da sledeće sezone dođe do dodatnog smanjenja budžeta", najavio je Jamašina.

Tojota je ipak odlučila da ostane u Formuli jedan pošto je obnovila ugovor sa jednim od svojih najvecih sponzora, kompanijom "Panasonik".

Jamašina je, međutim, priznao da će ekipa u bliskoj budućnosti morati da počne da ostvaruje bolje rezultate ukoliko želi da ostane u Formuli jedan.

"Nema svrhe da se takmičimo, ako na svakoj trci budemo osvajali 17. ili 18. mesto", zaključio je Jamašina.

Nova sezona Formule jedan počinje 29. marta trkom za Veliku nagradu Australije u Melburnu.

Pogledajte još