O povećanju akcize na dizel

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Skupština Srbije u utorak će glasati i o izmenama Zakona o akcizama po kojima će se od 1. oktobra akcize na dizel gorivo povećati sa 37,07 na 42 dinara po litru.

Akcize na olovni benzin biće povećane na 55 dinara po litru, a na bezolovni benzin ostaće 49,6 dinara po litru, dok će akcize na tečni naftni gas biti povećane na 30 dinara po kilogramu, navodi se u Predlogu izmena Zakona o akcizama.

Na lož-ulje koje se koristi kao gorivo za motorna vozila akciza će biti 42 dinara po litru, dok će u slučajevima kada se koristi za grejanje ili u poljoprivredi akciza biti 2,5 dinara po litru.

Predloženim izmenama Zakona o akcizama propisano je i da se akciza naplaćuje i na aditive za gorivo i to u iznosu jednakom akcizi na derivat nafte u koji su dodati, objavljeno je u tekstu predloga zakona na sajtu Skupštine Srbije (www.parlament.rs).

Specifična akciza na cigarete povećaće se sa 33 na 43 dinara po paklici i to od 1. oktobra 2012. umesto od 1. januara 2013. kako je ranije bilo predvidjeno.

Planirano je i da se ta specifična akciza od 1. jula 2013. poveća za još dva dinara, na 45 dinara po paklici. Drugi deo akciza na cigarete, takozvana ad valorem, od početka oktobra umesto 34 odsto iznosiće 33 odsto.

Pogledajte još