Srbija traži kredit od 850 miliona evra

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Ministar finansija i privrede Mladjan Dinkić sastao se u ponedeljak sa potpredsednikom kineske Eksim banke Liu Liange, od kojeg je, u ime Vlade Srbije, zatražio dugoročni kredit u iznosu do 850 miliona evra, po veoma povoljnim uslovima, za izgradnju autoputeva u Srbiji.

Kredit bi se koristio za izgradnju deonica autoputa Obrenovac - Ljig na koridoru 11 i autoputa Pojate- Preljina (Moravski koridor), čime bi se ubrzala izgradnja autoputa Beograd - Čačak i strateškog trougla autoputeva u centralnoj Srbiji, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukoliko bi takav dogovor bio napravljen, ugovor sa bankom i izvodjačima radova bio bi potpisan do kraja godine, a radovi bi počeli 2013. godine.

Dinkić je kazao da je Vlada Srbije zadovoljna dosadašnjim tokom radova na izgradnji mosta Zemun-Borča, koji grade kineske kompanije.

On je naglasio da bi izgradnja autoputeva, koju bi finansirala Eksim banka, bila značajna za veliki broj žitelja Srbije, jer su svi veliki investitori svoje proizvodne kapacitete do sada uglavnom locirali upravo blizu autoputa na koridoru 10, a takodje bi značajno ubrzala privredni razvoj i drugih regiona kroz koje će prolaziti.

Predstavnici kineske Eksim banke su istakli da je Srbija jedini strateški partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi, i da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom Kine i Srbije, piše u saopštenju Ministarstva finansija.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.