Crni čaj za borbu protiv stresa

Jedan koledž iz Londona sproveo je istraživanje na 75 muškaraca, nepušača, sa navikom da redovno piju čaj. Oni su bili izloženi stresnim situacijama, pri čemu im je meren puls, pritisak, koncentracija kortizola, a i samostalno su rangirali svoj nivo stresa.

Kada bi ljudi pili crni čaj koliko kafu, rizik za dobijanje demencije bi bio manji i do 60 odsto, tvrde naučnici sa Univerziteta u Singapuru. Za to su "krivci" flavonoidi, polifenoli, tanin i fluor. Znači, samo dve šoljice crnog čaja dnevno, navodno, su dovoljne da zaštite naš mozak od zaborava.

Povećanje pulsa i pritiska ostalo je isto i u placebo grupi, kao i u grupi koja je pila crni čaj. Međutim, nivo kortizola i lični doživljaj nivoa stresa bio je znatno manji u grupi koja je pila crni čaj. Za vreme istraživanja ispitanici nisu konzumirali druge vrste čaja i kafu.

Međutim, bitno je znati da efekat kojim crni čaj smanjuje stres se ispoljava tek nakon pola sata od konzumiranja. Tako da, on ne sprečava stres u neprijatnim situacijama, već pomaže bržem oporavku osobe pod stresom.

Iako nije utvrđeno precizno koja to tačno suptanca u crnom čaju smanjuje nivo kortizola, ono što je sigurno jeste da antioksidansi flavonoidi štite ćelije od propadanja. Poznato je da isti ovi antioksidansi štite i od srčanog i moždanog udara.

A da je Erik probao malo crnog čaja, možda mu vena na čelu ne bi pulsirala...

Pogledajte još