Dani budućnosti počeli u Beogradu

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Manifestacija "Dani budućnosti: Robotika" na kojoj će biti predstavljeno više od 25 robota, medju kojima je i najnapredniji humanoidni android na svetu ASIMO iz Japana, otvorena je u ponedeljak u Beogradu.

Manifestaciju je otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović, koji je poručio da se savremeni svet zasniva na znanju i razvoju nacionalnih ekonomija na primenjenom znanju, u čemu posebnu ulogu ima robotika koja unapredjuje razvoj društva.

Posetioci će najnaprednijeg čovekolikog robota - ASIMO, koji je namenjen da pomaže starijim i bolesnim ljudima, moći da vide 25. i 26. septembra u Kolarčevoj zadužbini.

Taj najnapredniji čovekoliki robot može da nosi poslužavnik, pleše, šutira loptu, da se penje uz stepenice i ižvršava razne zadatke. Medjutim, njega još nema u prodaji, a do sada je bio predstavljen u oko 30 zemalja.

Na manifestaciji, koja traje do 15. oktobra, biće predstavljen i robot NAO, koji je namenjen za istraživačke svrhe, a namera je da se u budućnosti razvije kao servisni robot koji će pomagati starijima i deci, i održavati radni prostor i domaćinstva.

Pogledajte još