Senić:Poslanici će imati mesec dana da analiziraju budžet

BEOGRAD, 24. septembra 2012. (Beta) - Vlada Srbije će predlog državnog budžeta za 2013. godinu utvrditi u drugoj polovini oktobra i odmah ga dostaviti Skupštini koja bi trebalo da budžet usvoji do kraja novenbra, izjavio je u ponedeljak državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić.

Na seminaru o jačanju uloge Skupštine u budžetskom odlučivanju i planiranju u Beogradu, Senić je rekao da "Vlada može da obeća da će budžet za 2013. godinu biti najmanje mesec dana u skupštinskoj proceduri, kako bi poslanici imali dovoljno vremena da se upoznaju".

On je istakao da će paralelno s budžetom za 2013. biti usvojen i Izveštaj o fiskalnoj strategiji, koji, izmedju ostalog, predvidja postepeno smanjenje budžetskog deficita u narednim godinama.

To, kako je naveo, znači da će 2013. budžetski deficit biti 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, 2014. godine 1,9 odsto i 2015. godine jedan odsto.

Senić je za 2013. godinu najavio izmene u kapitalnom planiranju uvodjenjem trogodišnjeg budžetskog planiranja čime će se omogućiti da javne nabavke budu raspisane za ceo iznos nekog projekta.

Pogledajte još