Termiti, monsuni i nemar oštetili cipele Imelde Markos

MANILA, 24. septembra 2012. (Beta-AP) - Legendarna kolekcija cipela i druga imovina bivše prve dame Filipina Imelde Markos i njenog pokojnog muža, diktatora Ferdinanda Markosa, nemaju nikakvog istorijskog značaja, izuzev pojedinih odevnih predmeta filipinske izrade, rekao je u ponedeljak jedan filipinski zvaničnik.

Podsekretar za telekomunikacije Manolo Kezon izjavio je to pošto su zvaničnici Nacionalnog muzeja potvrdili da je kolekcija odeće i cipela Imelde Markos već dve decenije zapostavljena i da su prošlog meseca pojedini predmeti oštećeni u oluji.

Muzejski zvaničnici rekli su Asošiejted presu da su termiti, oluje i nemar oštetili deo kolekcije Imelde Markos od najmanje 1.200 pari cipela, kao i drugih predmeta koji su u periodu izmedju 1986. i 2010. stajali u predsedničkoj palati i kasnije u Nacionalnom muzeju u Manili.

Ferdinand Markos zbačen je sa vlasti 1986. i umro u izgnanstvu na Havajima 1989. Njegova udovica i deca vratili su se kući nekoliko godina kasnije.

Korason Akino, koja je smenila Ferdinanda Markosa, optužila ga je da je tokom 21-godišnje vladavine ukrao milijarde dolara i naredila zaplenu velikog dela njegove imovine.

Akino je dala da se cipele Imelde Markos izlože u predsedničkoj palati. Pošto se povukla 1992, cipele su uklonjene i smeštene u podrum palate. Oko 800 pari pozajmljeno je muzeju cipela 2001, koji je od tada postao turistička atrakcija.

Pogledajte još