The Frajle promovisale "Naš prvi album sa putovanja"

Jelena i Nevena Buča, Nataša Mihajlović i Marija Mirković, četiri obrazovne i inovativne dame, krenule su u "frajlavanturu" u decembru 2009, postavljanjem sad već legendarnih youtube snimaka, i od tada - ne prestaju da budu u centru pažnje. Prvo su pomerile granice cover svirki, tu su se sasvim lepo ušunjale i autorski hitovi "Ich Liebe Dich", "Štiklice" i ostali koji osvajaju "u roku od odmah" pa je publici koja ih prati veći deo albuma poznat sa koncerata. Kao nešto sasvim novo, još neotkriveno, kabare-genijalke koje su, bez zvaničnog izdanja, napunile beogradski Dom sindikata i SNP u Novom Sadu (kada se poslednji put nekom desilo tako nešto, prisetite se) mudro su sačuvale, pre svega, čarobnu baladu "Iz dana u dan".

"Frajle su autentičan bend, vrlo specifičan po mnogo čemu", istakao je urednik PGP-a Dragan Ilić Ilke. "Dočekale su prvi album kao već afirmisana grupa, koja je svoju reputaciju stekla dobrim nastupima po klubovima i šire, tako da ovo nije iznenađenje već, praktično, ozvaničenje, njihova lična karta. One pevaju o vrednostima koje su već, pomalo, zaboravljene, i, u neku ruku, predstavljaju kritiku današnjeg društva i nečeg što smo zaboravili - da izgledamo kulturno, da se fino ponašamo i da imamo toleranciju prema drugima".

Red je bio da, na promociji, progovori i neko iz njihovog rodnog grada, a najlogičniji izbor je Aleksandar Filipović, voditelj "Tabloida" gde su Frajle, svojevremeno, premijerno izvele obradu Čoline "Tabakere":
"Kada je to stiglo do 500.000 klikova na Youtubeu, rekoh - dobismo zvezde, i to neprirodne zvezde za zemlju u kojoj su glavne face zene sa silikonima koje nemaju morala i pevačice bez hitova. Ove moderne bećarke pevaju o ljubavi, o štiklicama - znao sam da će upravo njih Gibonni i Oliver Dragojević da pozovu da budu gošće na jednom takvom koncertu. One su dokazale da muzika probija sve granice i da možete danas, u Srbiji, da imate nastup ako ste fine, kuturne i poštujete tradiciju grada iz koga dolazite. Drage Frajle, hvala vam što ste pokazale novo lice, lice moderne Srbije".

Pošto su odsvirale ceo album, Novosađanke je dočekala reka novinara, a Frajla Jela i Frajla Nata su, za Nadlanu,com objasnile zašto je na CD-u "samo" deset autorskih pesama (plus "Štiklice" remix i "Modri od ljubavi" midnight version).
-Taj neki disk sa obradama i youtube snimcima je osvanuo van naše kontrole, a sada smo želele da ponudimo publici nešto novo.

Znamo vas kao vesele, razigrane - da li će sada akcenat, možda, biti na baladi koju niste predstavile na koncertima, a sada je doživela ovacije na prvo slušanje ?
-Мi akcenat stavljamo na svaku pesmu, svaka numera je skroz druga priča. Balada "Iz dana u dan" je jedan opozit "Štiklicama".

Novi, ovoga puta promotivni koncert u Beogradu je, za sada, samo uzgred pomenut, kao nešto što sleduje, ali bez ikakvih detalja vezano za mesto i vreme. Izvesno je da se čuveni "Frajlomobil" tek zagrejao i da mu predstoje kilometri i kilometri na turneji. Neka nova putovanja, za neke nove albume, a Frajle kažu da, skoro, već imaju materijala i za drugi.

Pogledajte još