Agencija Kompas i promocija slovenačkog kataloga

Prisutnima su se obratili Ambasador Slovenije u Srbiji, gospodin Franc But i Gregor Razboršek, direktor agencije Kompas u Srbiji. Gospodin Razboršek je rekao da agencija Kompas planira mnoge novine i da je ovaj katalog samo početak.

Agencija Kompas postoji 62 godine. Vlada Republike Slovenije osnovala je 1951. godine turističku agenciju pod nazivom Putnik, koja je ubrzo promenila ime u KOMPAS, pod kojim postoji i danas. U vreme osnivanja, postojalo je 10 poslovnica raspoređenih po tadašnjoj Jugoslaviji dok danas Kopmasova međunarodna mreža obuhvata predstavništva, čak 47 širom sveta.

Prijemu je prisustvovao i veliki broj poznatih ličnosti među kojima su Suzana Mančić, Isidora Bjelica i Nebojša Pajkić, Gordana Stojićević, Izvorinka Milošević, Zvonko Marković, Nikola Lazetić sa suprugom, Bojana Stojković, Jellena i mnogi drugi.

(old_image)

Ambasador Republike Slovenije, Franc But

Ambasadori su ljudi koji na najbolji način predstavljaju svoju zemlju i njene kvalitete pa smo zato gospodina Franca Buta pitali kakav je generalni stav u Sloveniji što se tiče zadovoljstva posetom srpskih turista.

"Mi smo jako zadovoljni posetom srpskih turista, ali to ne znači da ne bismo želeli da ih je još više. Broj srpskih turista je posle ukidanja viza porastao za 8 do 10% na godišnjem nivou, i sada su na 5 mestu po broju poseta i noćenja. Srpski turisti se smatraju jako dobrim – traže kvalitet, ali znaju i da ga cene kvalitet i spremni su da plate za njega. Srbi poznaju planine, poznaju terme i zato je Srbija šesta ciljna grupa za Sloveniju."

Koji su glavni aduti Slovenije?

"Slovenačke terme, mislim da ne preterujem, spadaju u tri najbolje u Evropi. Izuzetno visok kvalitet usluge, renovirani kapaciteti i bogat izbor paketa za zdrav život,lepotu, samo su neki od naših aduta. Slovenačke terme su napravile veliki iskorak u budućnost i bez lažne skromnosti, moram reći da sam jako ponosan."

Kakvi su dalji planovi za promociju slovenačkog turizma i zemlje generalno na teritoriji Srbije?

"Ovo što je Kompas danas uradio je samo prvi korak.Posle ovog katraloga o termama čekaju nas još neke novine-katalog skijanja, ali i seoskog turizma koji je jedan od naših velikih aduta. Slovenačka turistička organizacija vredno radi na daljim planovima, a postoji i ideja da možda Slovenija bude gost na sledećem Sajmu turizma u Beogradu. Nadamo se da ćemo jakom medijskom promocijom ispuniti ove planove."

(old_image)

Suzana Mančić i Aleksandar Danilović

Suzana Mančić nam je ispričala svoje iskustvo sa poslednjeg putovanja u Sloveniju.

"Poslednji put sam u Sloveniji bila pre tri godine i strašno sam se obrukala. Bilo je vreme pred Novu godinu kada sam kolima krenula ka Bledu. Prešišala sam granicu i vidim da se nešto čudno dešava – nigde mi nisu naplatili cestarinu, kako oni to zovu. U povratku za Srbiju me je zaustila policija i tražila vinjetu. Kažem evo, tu su mi sva dokumenta-pasoš, dozvola… Policajac me gleda I kaže - ne to već vinjeta. Ja ne znam šta je to. Ispostavilo se da je to nalepnica za plaćanje cestrarine. Niko mi nije rekao, a ja nisam videla da je pisalo i morala sam da platim kaznu i od tada dobro znam šta je vinjeta."

Da li planirate da opet posetite ovu zemlju?

"Volela bih da odem opet u terme, ali i da decu odvedem na Bled i Ljubljanu, da vide one božanstvene zamkove koji su pretvoreni u golf igrališta i ekskluzivne hotele, slovenačko primorje, a da onda brodom odemo u Veneciju."

Aleksandar Danilović, marketing manager agencije Kompas, rekao je da ove godine slave 61. rođendan, ali da zaista nije tako strašno imati toliko godina kada ste tako dobro rangirani među agencijama ne samo u Beogradu nego i na Balkanu. "U poslednje vreme je puno kvazi agencija. Mi naše turiste nikada nismo ostavili na cedilu. Nama nije cilj da vas negde pošaljemo - cilj nam je i da nam se vratitei. Naša ponuda aranžmana je bogata i spremamo mnoge novine za naredni period. Jedna od zanimljivih stvari koje pokrećemo je da u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije sprovedemo akciju “Knjiga I putovanje” čiji je cilj doći do najstarije knjige o putovanjima i turizmu u Srbiji."

Fotogalerija sa promocije

Pogledajte još