Predstavljena Studija unapredjenja zakonodavnog procesa

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Poboljšanje zakonodavnog procesa u Srbiji osnovni je uslov za bolju primenu zakona od koje zavisi i privlačenje stranih investicija i rešenje ekonomskih problema, ocenili su u utorak učesnici "Evropskog pravnog i političkog foruma".

Oni su u Skupštini Srbije predstavili studiju pod nazivom "Kako Srbija može unaprediti zakonodavni sistem" nemačke vladine agencija za tehničku saradnju GIZ, kojom je analizirana zakonodavna praksa u Srbiji i date preporuke za njeno poboljšanje.

Preporuke, izmedju ostalog, uključuju veće učešće javnosti u izradi zakonskih predloga, unapredjenje načina osnivanja i rada radnih grupa za izradu propisa i bolju saradnju svih državnih institucija, nevladinog sektora i javnosti u tom procesu.

U Studiji se predlaže da sastav radnih grupa za izradu propisa uključi sve relevatne učesnike za izradu odredjenog zakona i da omogući transparentnost postupka.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Adrijano Martins rekao je da zakonodavni proces u Srbiji mora da prati efikasna primena zakona, inače je taj posao besmislen.

Pogledajte još