Loša mreža predškolskih ustanova

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg izjavila je u utorak u Beogradu da više od polovine dece u Srbiji nema pristup predškolskim programima.

"To su u najvećoj meri baš deca kojoj su ovi programi najpotrebniji - deca iz seoskih sredina, siromašna, romska deca. A dobiti od snažnog podsticanja razvoja u ranom detinjstvu daleko su najveće upravo medju grupama koje su najuskraćenije", rekla je Judita Rajhenberg.

Na skupu na kome je predstavljena studija UNICEF-a o ulaganju u obrazovanje u ranom detinjstvu u Srbiji, rečeno je da stopa obuhvata dece uzrasta od tri do pet i po godina predškolskim programima ima rastući trend i da je danas oko 25 odsto viša nego što je bila 2005.

Studija, rezultat saradnje UNICEF-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pokazala je da usluge predškolskog obrazovanja ne koriste oni kojima je ono najpotrebnije i da se veće stope upisa beleže kod imućnijih, bolje obrazovanih, gradskih porodica, dok su stope značajno niže kod siromašne, romske i dece na selu.

Prema studiji, mreža predškolskih ustanova nije adekvatna u smislu geografskog obuhvata i fizičkih kapaciteta i često predškolskih ustanova nema tamo gde su najpotrebnije - u nerazvijenim seoskim područjima.

Foto: http://www.mc.rs

Pogledajte još