Oporavak moguć dugoročnim merama i reformom šireg sistema

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Srbiji je neophodna reforma šireg sistema i dugoročne mere oporavka da bi uspešno mogla da prevazidje krizu, zaključak je okruglog stola "Neophodne mere ekonomske politike radi zaustavljanja krize u Srbiji" održanog u utorak.

Kako je istaknuto na tom skupu održanom u Privrednoj komori Beograda, potrebna je i nova projekcija razvoja Srbije do 2020. godine, jer su sve dosadašnje bile pogrešne.

Prema rečima profesora grupe ekonomskih predmeta na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu Petra Djukića, Srbiji je neophodno kvalitetno obrazovanje kako bi se školovali ljudi prema potrebama privrede, bolji i nezavisni mediji, ali i veća konkurencija na tržištu kao zaštita od monopola.

On je naglasio da je neophodno i ustanovljenje institucija, ali u smislu da one budu "predvidivost sistema i ustanovljeno ponašanje".

"Srbija nije mogla da izbegne ekonomsku krizu, ali način sa kojim se sa njom suočila je bio veoma loš. Veliki problem je i to što stvari u ekonomskoj politici zavise od ljudi, a ne od zakona", naglasio je Djukić.

Pogledajte još