Ograničena maksimalna zarada u javnom sektoru

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Najviša zarada u javnom sektoru ograničena je na 162.740 dinara, bez minulog rada, precizirano je Zakonom o utvrdjivanju maksimalne zarade u javnom sektoru koji je u utorak usvojila Skupština Srbije.

Zakon propisuje da maksimalna zarada u javnom sektoru ne može biti veća od iznosa koji se dobija množenjem osnovice i najvećeg koeficijenta za položaj, utvrdjenog zakonom kojim se uredjuju plate državnih službenika i nameštenika.

Predvidjeno je i da izuzetno, u slučaju uspešnog poslovanja javnih preduzeća, zarade rukovodilaca mogu da budu i veće, a merila za to utvrdjuje Vlada Srbije.

Odredbe tog zakona ne odnose se na Narodnu banku Srbije, Agenciju za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore, Agenciju za borbu protiv korupcije, Državnu revizorsku instituciju i Fiskalni savet.

Ograničenje maksimalnih zarada ne odnosi se ni na javna preduzeća koja imaju konkurenciju na tržištu, kao ni na visokoobrazovne i naučne ustanove, vazduhoplovno osoblje čiji poslovi neposredno utiču na bezbednost vazdušnog saobraćaja i stručnjake informacionih tehnologija.

Pogledajte još