Novi roman Vuka Draškovića - Via Romana

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Nova knjiga Vuka Draškovića "Via Romana" u izdanju Večernjih novosti predstavljena je u utorak u Narodnom pozorištu u Beogradu.

"O knjizi će suditi svako, a biće mnogo više onih koji će joj suditi, a neće je ni otvoriti. Andrić je rekao da je dobar pisac onaj ko čitaoca iznenadi pišući o dobro poznatim stvarima. Bio bih srećan ako bih bar malo iznenadio čitaoca knjige Via Romana", rekao je Drašković na promociji.

Osnovu sižea romana čine ispovesti dvojice janjičara iz istog sela i iste kuće ali vekovima udaljenih, od kojih jedan obožava sultana Osmana i služi mu, a drugi "bogotvori svog sultana i carstvo zvano Titova Jugoslavija", navodi se u promotivnom materijalu.

Takodje se ukazuje da glavni junak romana Damijan Čavka kroz svoju sudbinu opisuje četiri veka srpskih posrtanja, od 1602. godine do današnjih dana.

Književna kritičarka Ljiljana Šop rekla je da roman obuhvata vremenski raspon od četiri veka i priča o najbolnijim srpskim podelama.

"Drašković (kroz roman) uspešno provlači ideju da se vremena o kojima pripoveda razlikuju po kostimima i tehnologiji, ali ne i u ljudskim naravima, odnosima i psihologiji", rekla je Šop i ocenila da Drašković "asocira na Dostojevskog i Andrića".

Prodaja romana "Via Romana" počeće u sredu na kioscima po ceni od 490 dinara, a prvo izdanje je štampano u 30.000 primeraka.

Pogledajte još