Berluskoni kritikuje hegemonistički stav Nemačke

RIM, 25. septembra 2012. (Beta-AP) - Bivši šef italijanske vlade Silvio Berluskoni kritikovao je u utorak Nemačku kao "hegemonističku zemlju" koja drugim evropskim zemljama diktira načelo strogosti.

U intervjuu italijanskom izdanju Hafington posta, Berluskoni je rekao da bi on "manje bio u vazalskom položaju u odnosu na Nemačku" i izrazio je neslaganje sa Berlinom da samo stroge mere štednje mogu da utiču na smanjenje duga.

"To je iluzija: javni dug se smanjuje kroz povećanje bruto domaćeg proizvoda, što znači razvoj i rast", rekao je Berluskoni.

Govoreći o krizi u evrozoni, Berluskoni je rekao da postoje tri rešenja. Prvo bi bilo da se ubedi Nemačka da ne možemo nastaviti samo uz stroge mere, drugo da Nemačka izadje iz evrozone, a treće da ostale zemlje napuste evrozonu. On je rekao da bi se založio za prvo rešenje.

Berluskoni, koji će se možda kandidovati za premijera nakon isteka mandata Mariju Montiju 2013, rekao je da se rešenje problema sastoji u "sprovodjenju reforme u EU i obezbedjivanju da Evropska centralna banka dobije prerogative jedne prave centralne banke".

Pogledajte još