Neverovatno: Pamti baš svaki trenutak svog života

Šanse da se sećate šta ste tačno radili nekog konkretnog dana recimo 2002. godine ravne su nuli. Međutim Aurelijan Hejman se ne seća samo šta je radio, već šta je tog dana nosio, jeo...

Taj 20-godišnjak je jedan od 20 ljudi na svetu koji ima hipermneziju, “poremećaj”, ako se ova supermoć može tako nazvati, zbog kojeg se seća svega što mu se ikada dogodilo.

Aurelijan je u stanju da izabere bilo koji dan otkako je bio tinejdžer i prisetiti se svakog detalja, dok se većina nas ne može setiti više od (u proseku) 11 događaja iz svake godine našeg života.

Informacije o razgovorima koje je vodio, programe koje je gledao, pa i pesme koje je slušao deo su njegovog neverovatnog sećanja.

Aurelijan opisuje svoje rano detinjtvo kao potpuno normalno, ali napominje da su stvari počele da se menjaju oko njegove 11 godine.

- Nisam to preko noći otkrio, ali u 14. godini sam shvatio da jako dobro pamtim stvari koje su se desila – kaže on.

Prosečna osoba informacije poput datuma i ostalih stvari iz dugoročnog pamćenja ima smešteno u desnom čeonom režnju. Aurelijan uz desni čeoni režanj koristi i levi, pa je zato njegovo pamćenje poboljšano.

Izvor:Telegraf

Pogledajte još