Beogradski džez festival u slavu trube i balkanskog džeza

BEOGRAD, 25. septembra 2012. (Beta) - Beogradski džez festival biće održan od 25. do 28. oktobra, a ove godine ta manifestacija će biti posvećena duvačkom instrumentu trubi i balkanskom džezu, najavili su u utorak organizatori.

Festival će u četvrtak, 25. oktobra, u Sava centru otvoriti koncert domaćeg sastava Darkvud Dab (Darkwood Dub) i Bisere Veletanlić, kao i američke džez postave Majlsa Dejvisa "Majls Smajls" (Miles Smiles), rečeno je na konferenciji za novinare.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić rekao je da je u prvom planu ovogodišnjeg festivala truba, u znak podsećanja na 21. godišnjicu smrti Majlsa Dejvisa, koji je umro 28. septembra 1991. godine.

On je rekao da je Majls Dejvis tri puta bio gost Beogradskog džez festivala i da je gostovanje njegovog benda verovatno poslednja prilika da se u njihovom izvodjenju uživo čuju Dejvisove kompozicije.

Cena kompleta karata biće ista kao i prošle godine 3.900 dinara, a ovogodišnji Beogradski džez festival organizovan je pod motom Lajk (Like) džez, kako bi se privukla mladja publika i upoznala sa kvalitetnim muzičkim pravcem.

Na festivalu će nastupiti i američki Ambrouz Ejkinmusir kvintet, nemačko-francusko-danski bend Das Kapital, američka muzičarka Ursula Ruker, poljski muzičari Miolaj Tžaska i Rafal Mazur, danski sastav Ibrahim Elektrik i američki "Mostly Other do The Killing".

Pogledajte još