Kastrirajte se i živećete duže?!

Naučnici su objavili da imaju novi dokaz o tome zašto žene žive duže od muškaraca, dobijen na osnovu istraživanja istorijskih podataka koji pokazuju da su kastrirani Korejci živeli znatno duže od njihovih savremenih sunarodnika.

U studiji, koja je objavljena u naučnom časopisu "Karent bajolodži", korišćeni su detaljni genealoški podaci o plemstvu za vreme korejske dinastije Džoseon koja je vladala više od 500 godina - od kraja 14. do početka 20. veka, javlja Tanjug.

Prema ovim podacima, većina muškaraca, uključujući kraljeve i članove kraljevske porodice, umrla je u kasnim 40-im i ranim 50-godinama. Ali plemićki evnusi - muškarci koji su kastrirani ili usled nesreće ili zbog društvene koristi - živeli su u proseku 70 godina.

- Poznato je da testosteron povećava rizik od srčanih oboljenja i smanjuje imunitet kod muškaraca - kazao je autor studije Kjung-Džin Min sa južnokorejskog univerziteta Inha.

(old_image)

Kastracijom se uklanja izvor muških polnih hormona, navodi se u studiji i dodaje da se već pokazalo da ta praksa produžava život mužjaka kod životinja. Kastracijom se onemogućava i razmnožavanje što, kako smatra Kjung-Džin, takođe može biti faktor koji produžava život. Prema jednoj od vodećih terorija starenja, proces starenja se odvija na račun razmnožavanja, objašnjava on, zato što organizam ima ograničenu energiju koja može biti upotrebljena ili za održanje reproduktivne funkcije ili za održavanje svega ostalog.

Savremeni muškarci koji žele da žive duže mogu razmotriti podvrgavanje terapiji smanjenja testosterona, ali Kjung-Džin kaže da bi to, verovatno, bilo preuranjeno.

K
ao prvo, nije jasno da li bi terapija imala dejstvo ako bi bila započeta u starijem dobu, budući da su evnusi kastrirani dok su bili deca, a kao drugo, terapija bi mogla imati neželjena dejstva.

Pogledajte još