Manje životinje lakše nadju dom

LOS ANDJELES, 25. septembra 2012. (Beta-AP) - Za kučiće i mačiće veličina je zapravo veoma bitna jer, prema prihvatilištima za životinje, one manje bivaju brže udomljene, a i ljubiteljima tih četvoronožnih stvorenja simpatičniji su oni s velikim glavama na malim telima.

Prema rečima saradnika jednog prihvatilišta, mali psi pet puta brže bivaju udomljeni od velikih, što može, kako se ocenjuje, biti posledica sve veće popularnosti takozvanih "džepnih" ljubimaca.

S jedne strane, "kržljavci" imaju veći rizik pre rodjenja i moraju više da se bore da prežive, jer su suviše mali i slabi. No, s druge strane, ako preguraju sve to, imaju više šanse da postanu "zvezda" nekog ljubitelja životinja.

Mnogi ljubitelji malih pasa i mačaka nisu unapred zaplašeni mogućim problemima koje njihovi ljubimci mogu imati u prvim danima života.

Često, kako navode neki odgajivači životinja, specijalna pažnja koju neko poklanja nekoj životinji, utiče da se on za nju još više veže.

Iako bi u prirodi teško preživele, manje i slabije životinje lakše izazovu sažaljenje i nežnost ljubitelja životinja, te bivaju više mažene i pažene, što utiče da kada prebrode prvi rizični period, kasnije ojačaju i ponekad čak i prerastu prosečnu veličinu svoje rase.

Pogledajte još