Svetu potreban novi svetski poredak

NJUJORK, 26. septembra 2012. (Beta-AP) - Predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad rekao je u intervjuu za agenciju Asošiejted pres da je potreban novi svetski poredak, koji će se distancirati od vremena, kako je rekao, američkog siledžijstva i dominacije.

Ahmadinedžad, koji će se u sredu obratiti Generalnoj skupštini UN, rekao je AP-u da Iran nema ambicija da stvori atomsko oružje i ocenio da njegova zemlja, uprkos sankcijama Zapada, stoji bolje nego kada je on 2005. godine postao predsednik države.

"Verujem da je imperijalni sistem došao do kraja puta. Svetom više ne može komandovati nikakav imperator. Sada i osnovci širom sveta razumeju da se vlada Sjedinjenih Država rukovodi medjunarodnom politikom siledžijstva", rekao je Ahmadinedžad.

Predsednik SAD Barak Obama upozorio je u utorak Iran da mu ističe vreme za razrešenje problema u vezi sa nuklearnim programom za koji Zapad smatra da je dimna zavesa iza koje se krije - stvaranje atomske bombe. Obama je za govornicom Generalne skupštine UN izjavio da SAD ne mogu da tolerišu Iran koji poseduje nuklearno oružje.

Pogledajte još