Vučić prekida posetu Kipru zbog pogibije pilota

Ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je danas saučešće porodici poginulog majora Gorana Savića, poručivši da je naredio hitnu istragu o slučaju pada vojne letelice kod Nove Pazove.

Ljubiša Diković o uzrocima nesreće:
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general potpukovnik Ljubiša Diković izjavio je danas do je do pada vojnog aviona u Novoj Pazovi došlo jer su otkazale komande letilice.

Diković je novinarima na VMA rekao da je na osnovu prikupljenih informacija i izjave pilota Tomislava Bećagovića do nesreće došlo jer su otkazale komande na avionu, koji se jutros srušio u reonu Nove Pazove.

"Rano je davati ocene zašto je došlo do pada aviona sa onim što do sada raspolažemo i na osnovu izjave Bećagovića došlo je do otkazivanja komande na avionu, ali detalje još ne znamo i istraga će pokazati šta se tačno desilo", rekao je Diković nakon što je obišao povređenog pilota na VMA.

U međuvremenu je stiglo i saopštenje da je ministar odbrane Aleksandar Vučić prekinuo posetu Kipru zbog pada vojne letilice kod Nove Pazove.

On je dodao da je do nesreće došloi u toku planiranih aktivnost opitnog leta na avionu tipa "lasta" i toku ispita pokojnog majora Gorana Savića za opitnog pilota koji je tom prilikom nastradao.

Diković je naveo, pozivajući se na izjavu pilota, da su piloti napustili avion u poslednjem momentu i da je Bećagović uspeo da se prizemlji sa padobranom zadobivši lakše povrede, dok Savić nažalost to nije uspeo.

Načelnik Generalštaba je naglasio da je istraga o uzrocima nesreće u toku i da će javnost o tome biti obaveštena kao i da su istražne radnje već preduzete.

Prema informacijama B92, pilot je pronađen prekriven padobranom u neposrednoj blizini aviona i ekipe hitne pomoći su mu jedva napipale puls posle čeha je vojnim helikopterom hitno prebačen na VMA.

"Materijalne štete praktično nema, osim na avionu. Letelica se srušila u dvorištu između dva objekta, a na zemlji nema povređenih. Jedan pilot se katapultirao, dok je drugi do poslednjeg trenutka gledao da ne pogodi neku kuću u ovom naseljenom delu. Nije bilo ni eksplozije nakon što je avion stao", rekao je predsednik opštine Đorđe Radinović.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da se avion vazduhoplovstva i proivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije tipa V-54 Lasta srušio oko 10.15 časova u Novoj Pazovi i da su se oba pilota katapultirala.

Mediji, međutim, prenose drugačije informacije, navodeći da je jedan od pilota ostao u letelici. Takođe, prema komentarima čitalaca Monda koje smo proverili, avion tipa "Lasta" nema sistem za katapultiranje i iz njega piloti mogu samo da se spasu iskakanjem padobranom.

Aleksandar Vučić prekida posetu Kipru: Važniji je život svakog našeg čoveka


U međuvremenu je stiglo i saopštenje da je ministar odbrane Aleksandar Vučić prekinuo posetu Kipru zbog pada vojne letilice kod Nove Pazove, kojom prilikom je smrtno stradao jedan od dvojice pilota.

"Izražavam saučešće porodici poginulog majora Gorana Savića. Naredio sam hitnu istragu o slučaju i posetu prekidam odmah", poručio je Vučić koji je boravio u poseti Kipru.

Vučić je kazao da će odustati od svih bilateralnih sastanaka jer je život svakog našeg čoveka važniji od bilo kakvih razgovora, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

"Nadam se da ćemo u budućnosti uspeti da sprečimo ovakve nesreće", kazao je Vučić, istakavši da je "biti vojnik težak i odgovoran posao koji nosi rizike, a naš je zadatak da ovakve slučajeve smanjimo na najmanju moguću meru".

Pogledajte još