Teške posledice ako se ne sprovedu dogovori

BEOGRAD, 26. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je u sredu da bi se Vlada suočila sa veoma teškim posledicama ukoliko ne bi prihvatila dogovore prethodne vlasti o Kosovu, ali da to ne znači da ne treba pokušati popraviti te protokole.

"Postoji manevarski prostor gde Beograd može da nastoji da izvrši korekciju nekih elemenata koji su dogovoreni, posebno o pitanju integrisanog upravljanja - da li administrativnim prelazima ili granicama, odnosno kod tog postavljanja jednog zajedničkog punkta", rekao je Drecun novinarima u Skupštini Srbije povodom sporazuma o zajedničkom upravljanju prelazima sa Kosovom.

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju je naveo da je problematično samo prisustvo carinika koje bi na prelazima postavila Priština jer se oni ponašaju, kako je ocenio, kao da rade u "ime samoproglašene albanske države na Kosmetu".

"Srbija ne priznaje tu nasilnu secesiju i tu se i otvara prostor za snažno delovanje naše diplomatije i političara da se tu izvrši korekcija i umanje se negativne posledice onoga što je dogovorila prethodna vlast", naveo je Drecun.

Po njegovim rečima, ozbiljna država ne može da pravi diskontinuitet u medjunarodnom delovanju jer medjunarodni sporazumi važe "kao konstanta", bez obzira na promenu vlasti u nekoj državi.

Pogledajte još