Javnost ima pravo da zna

BEOGRAD, 26. septembra 2012. (Beta) - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je u sredu da je postignut napredak u dostupnosti informacija ali da je potrebno više, bolje i kvalitetnije ostvarivanje tog prava.

Šabić je, povodom 28. septembra, Medjunarodnog dana prava javnosti da zna, agenciji Beta rekao da je bi organi vlasti morali da prepoznaju kao svoju nespornu obavezu saopštavanje informacija od javnog značaja, a posebno onih o raspolaganju novcem gradjana, i da ih bez problema pružaju najširoj javnosti.

"Imamo pozitivni kontinuitet i slobodno možemo reći da je postignut napredak, što nije samo moja ocena, nego i objektivnih stranih posmatrača. Ali, bilo bi strašno da ga nemamo", rekao je Šabić.

Šabić je naveo da novinari sve više i kvalitetnije koriste pravo na dostupnost informacija od javnog značaja i da je to vidljivo i u žalbama koje dobija.

"Neki dnevni listovi i sajtovi to koriste posebno sistematski i tako dolaze do značajnog broja informacija, čime bitno doprinose borbi protiv korupcije i drugih anomalija u društvu", rekao je Šabić.

Pogledajte još