Legalizacija neće povećati broj poreskih obveznika

BEOGRAD, 27. septembra 2012. (Beta) - Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) negirala je u četvrtak tvrdnje predstavnika vlasti da će najavljena legalizacija objekata povećati broj poreskih obveznika na imovinu, odnosno da će tako lokalne samourprave nadoknaditi eventualan gubitak naknade za uredjivanje zemljišta.

"Vlasnici nelegalnih objekata i sada su obveznici poreza na imovinu bez obzira na nelegalni status objekata koje poseduju, a u skladu sa važećim Zakonom o porezima na imovinu", navodi se u saopštenju i ističe da je povećanje broja poreskih obveznika "u potpunosti nevezano sa pitanjem legalizacije objekata".

Pitanje legalizacije je, kako su ukazali iz SKGO, prvenstveno značajno za uspostavljanje tačne evidencije u Katastru nepokretnosti, kao i za promet nekretnina i nema nikakve veze sa naplatom poreza na imovinu.

Podseća se da je u skladu sa Zakonom o porezima na imovinu, predvidjeno da svi gradjani Srbije, koji imaju neko od prava na nepokretnostima (pravo svojine, pravo stanovanja, pravo zakupa, pravo korišćenja) plaćaju porez na imovinu, bez obzira na to da li je objekat u vlasništvu legalizovan ili ne.

Pogledajte još