Najbolja zaštita od droga

0

Majčina briga i pravilan pristup detetu najuspešniji je faktor u sprečavanju tinejdžera da padnu pod uticaj droge i alkohola

LONDON – Majčina briga i pravilan pristup detetu najuspešniji je faktor u sprečavanju tinejdžera da padnu pod uticaj droge i alkohola. Upravo objavljena međunarodna studija pokazuje da tinejdžeri, koji žive s oba roditelja, retko postaju ovisnici od droge i alkohola, ali je snažno majčinstvo najefikasnija barijera mogućoj ovisnosti deteta.

To je glavni zaključak istraživanja grupe britanskih stručnjaka koje je predvodio dr Pol Mekardl sa  Univerziteta Njukasl u severnoj Engleskoj.

“Ustanovili smo da i život sa oba roditelja može usmeriti dete na upotrebu droge, ali samo ako je stalno izloženo ‘ponudama’ rasturača i oslabeloj kontroli roditelja”, izjavio je Mekardl.

U isto vreme, tvrde istraživači, “privrženost detata roditeljima, posebno majci, predstavlja snažnu barijeru odavanju drogi, ali stepen otpornosti ili podleganja ipak zavisi od kulturnog okruženja i dostupnosti droge”.

Izveštaj, objavljen u stručnom medicinskom časopisu “Adikšn”, rezultat je anketiranja 4.000 tinejdžera u Engleskoj, Irskoj, Italiji, Nemačkoj i Holandiji. Pitanja su bila da li koriste kanabis, amfetamine, ekstazi, LSD, sredstva za smirivanje i alkohol.

Ispitanici su takođe popunjavali upitnik o odnosima s roditeljima i bakama i dekama, pod kolikom su kontrolom posle nastave u školi i da li im roditelji dozvoljavaju da se s prijateljima druže u kući.

“Kvalitet porodičnih odnosa i struktura porodice ima izuzetan uticaj na opredeljenost mladih prema drogi. Ustanovili smo da samo 16,6 odsto tinejdžera iz stabilnih porodica s oba roditelja postaju zavisnici od droge, a još manji ih je broj među onima koji imaju izvenredne odnose s majkom. Otuda i naš zaključak da je majčinska ljubav i odanost detetu ključni faktor u zaštiti deteta od bolesti zavisnosti”, smatra dr Mekardl.

Ipak, upozorili su stručnjaci, u nedostatku jednog od ova dva faktora, podložnost zavisnosti raste na 32 odsto. Više od 42 odsto tinejdžera koji žive samo s jednim od roditelja, a da pri tom nemaju iskrene i dobre odnose s majkom odaju se drogi i alkoholu.

Kampanja za zaštitu dece od odavanja drogi u britanskim školama i medijima upozorava mlade na pogubnost droge i alkohola ali, naglasio je dr Mekardl, odgovornost roditelja se ne pominje.

“Studija pokazuje da se kvalitet porodičnog života, bolje reći njegovo odsustvo, nalazi u korenima problema  sa drogom  kod mnogih mladih ljudi u zapadnom društvu”, zaključio je dr
Makardl. 

(FoNet)
23. mart 2009.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.