Nenad Čanak nije više narodni poslanik

Pošto parlament konstatuje ostavku Čanka, Republička izborna komisija će danas u 15.30 sati da na upražnjeno poslaničko mesto predloži novog poslanika, javlja Tanjug.

Čanak je juče na pisarnici Skupštine Srbije lično predao overenu ostavku, koju je podneo, kako je objasnio, zato što ga parlament nije uzeo u zaštitu nakon incidenta u kafani u Novom Sadu gde je, kako je sam priznao, tukao jednog gosta.

Predsednik odbora Zoran Babić potvrdio je da su ga stručne službe obavestile da je Čanak predao ostavku koja je u skladu sa zakonom, i "kao takva ona je sada pravno vidljiva i za Administrativni odbor".

"Shodno tome ja sam (za četvrtak) u 10:15 zakazao sednicu tog odbora gde će se privhatiti ostavka kao njegov lični čin", rekao je Babić.

Nakon što Odbor prihvati ostavku, Republička izborna komisija dodeliće mandat prvom narednom na list "Izbor za bolji život - Boris Tadić", čiji je Čanak bio kandidat, a zatim će Odbor ponovo zasedati i prihvatiti mandat novog poslanika. Prema proceduri, novi poslanik može sesti u poslaničke klupe tek i kada mu na sednici parlamenta bude konstatovan mandat.

Nakon incidenta u Novom Sadu, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović poručio je da ne može nikome, pa ni Čanku, da pruži zaštitu, ukoliko se ogrešio o zakon.

Lider LSV je novinarima u parlamentu priznao da je u kafani bivšeg vaterpoliste Danila Ikodinovića "tukao pesnicama" Pavla Lešanovića i da je bio "učesnik incidenta". Prethodno je tvrdio da nije tukao Beogradjanina Lešanovića.

Čanak kaže da je bio izložen "linču javnosti" samo zato što je branio čast svoje porodice i da je ostavku podneo zbog toga da ga ne bi prozivali da će se u sudskom postupku pozivati na poslanički imunitet.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.