Amar el Hanči deportovan u Tunis

SARAJEVO, 27. septembra 2012. (Beta) - Amar el Hanči iz Tunisa, koji je proglašen pretnjom po nacionalnu bezbednost Bosne i Hercegovine, u četvrtak je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima iz Sarajeva deportovan u Tunis.

Hanči je bivši pripadnik odreda "El Mudžahid", jedinice koja se u ratu u BiH borila protiv nemuslimanskog stanovništva.

Hanči se od aprila 2009. godine nalazio u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, a nakon što je iscrpio sve pravne mogućnosti da se dalje zadrži u BiH, stvoreni su uslovi za njegovu deportaciju u Tunis, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da se El Hanči obraćao i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali da je njegova žalba u novembru prošle godine odbijena.

"Pored ostalog, sud je utvrdio da njegovim proterivanjem u Tunis ne bi došlo do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama, odnosno da ne postoji realan rizik da bi u slučaju te deportacije on bio podvrgnut nehumanom postupanju ili mučenju", navodi se u saopštenju.

Služba za poslove sa strancima je El Hančiju uz meru proterivanja izrekla i zabranu povratka u BiH u periodu od pet godina.

Pogledajte još