Odbrana: Kolona VRS bila napadnuta u Kozarcu

HAG, 27. septembra 2012. (Beta) - Unakrsno ispitujući svedoka optužbe Osmana Selaka, odbrana Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, sugerisala je u četvrtak pred Haškim tribunalom da su muslimanske žrtve u selu Kozarac kod Prijedora u leto 1992, o kojima je Selak prekjuče svedočio, bile posledica napada na kolonu Vojske Republike Srpske (VRS).

Svedok je to negirao, ostajući pri iskazu da je u napadu na Kozarac ubijeno više od 1.000 Muslimana.

Tadašnji komandant VRS, general Mladić (69) optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam bosanskih opština, uključujući Prijedor, po optužnici, dosegao razmere genocida.

Penzionisani pukovnik Selak, koji je početkom rata u BiH kratko bio komandant pozadinske baze VRS u Banjaluci, u glavnom iskazu je posvedočio da je prisustvovao sastanku na kojem su, 27. maja 1992, potčinjeni obavestili komandanta Prvog krajiškog korpusa VRS Momira Talića da je u Kozarcu i okolini ubijeno 800 Muslimana.

General Talić je, kako je izjavio svedok, potom naredio da se Glavni štab VRS obavesti da je palo 80 žrtava, iz straha da bi mogao odgovarati za zločine.

Pogledajte još