Nikolić posle susreta sa Eštonovom: Nema priznavanja Kosova

Ukidanje lokalne vlasti i sudova na severu Kosova vodilo bi ka tome, dodao je Tomislav Nikolić. Posle razgovora s Ketrin Ešton, NIkolić je objavio da se pregovori s Prištinom dižu na viši nivo i u Srbiji i u EU.

(old_image)

EU ne očekuje od Srbije da prizna nezavisnost Kosova, uveravala je predsednika Tomislava NIkolića Ketrin Ešton. Srbija, dodaje predsednik, nema nameru da se takvom scenariju približi ni posredno, što bi se, kako je rekao, dogodilo ukidanjem srpskih institucija lokalne vlasti na severu Kosova.

"Stigli smo do kraja sa ispunjavanjem zahteva kojima bismo se približili priznavanju nezavisnosti", rekao je predsednik Srbije posle susreta sa Eštonovom.

On je dodao da bi ukidanje institucija na severu pokrajine, što je jedan od zahteva na kome instistiraju neke članice EU, naročito Nemačka upravo bi bilo promovisanje nezavisnosti Kosova, "a to ne možete očekivati od ove vlade".

Šefica evrpske diplomatije prenela je spremnost da lično preuzme koordinaciju dijaloga Beograda i Prištine kada on bude nastavljen.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će srpska strana platformu za pregovore sa Prištinom pripremiti odmah po njegovom povratku u Srbiju, a da će visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton predstavljati EU u tom dijalogu.

"Čim budemo definisali stavove, onda će onaj ko bude vodio pregovore otići u Brisel i ne mislim da treba da tražimo mnogo da bisimo to dobili, mislim da treba napišemo šta želimo i od toga ne odustajemo", rekao je Nikolić.

"Strategija Srbije za nastavak dijaloga biće definisana odmah po mom povratku iz Njujorka", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da je obavestio Ketrin Ešton da Srbija namerava da sprovede sve do sada preuzete obaveze iz dijaloga s Prištinom, iako su "neke političke".

Nikolić je izjavio da je obećao da Srbija neće ispunjavati evropske uslove samo uoči donošenja važnih odluka u Briselu, već da će saradnja biti konstantna.

Hašim Tači je svakoga dana u UN

Pre Tomislava NIkolića, sa Ketrin Ešton je razgovarao Hašim Tači. Premijer Kosova ne može da učestvuje na raspravama koje se vode u okviru 67. zasedanja Generalne skupštine, ali ne odustaje od žive diplomatske aktivnosti. Svakoga dana je u Ujedinjenim nacijama, gde navodno boravi u aranžmanu pod okriljem UNMIK-a.

Pogledajte još