Litvancima pomaže agencija za praćenje rada kladionica

CIRIH, 23. marta 2009. (Beta-AP) - Agencija specijalizovana za nadgledanje i otkrivanje sumnjivih radnji u klađenju i kockanju "Early Warning System" (EWS) saopštila je da je potpisala ugovor sa Fudbalskim savezom Litvanije, čiji čelnici sumnjaju u nameštanje utakmica u nacionalnom prvenstvu.

"U Litvaniji strahuju da je njihova liga u opasnosti i žele da u potpunosti saznaju kako funkcioniše sportsko klađenje. Moguće je da su čuli neke glasine, iako dokaza za nameštanje još uvek nema. Mnogi fudbalski savezi ne znaju kako da tretiraju kladionice. Podržali smo Litvance i naši eksperti će obučiti njihove ljude", izjavio je šef odeljenja za razvoj strategije EWS-a Volfgang Feldner.

Prema procenama stručnjaka, prošle godine ukupna vrednost oplakada u kladionicama širom sveta iznosila je oko 14,7 milijardi evra.

Mečevi u istočnoevropskim ligama, koje po pravilu nemaju veliki medijski publicitet u zapadnoj Evropi i Aziji, često se nalaze pod sumnjom, a kladioničarima donose velike zarade.

Razvojem modernih tehnologija nastalo je i dosta internet kladionica,
a mečevi litvanske lige nalaze su u ponudi najmanje 50 sajtova.

Feldner je dodao da su litvansko i skandinavska prvenstva veoma popularna među kladioničarima, pošto se te lige igraju u periodu od marta do novembra.

Upravo ta činjenica dovodi do toga da kladioničari, prema rečima Feldnera, tokom letnje pauze u ostalim evropskim ligama uplaćuju najviše novca za mečeve litvanskog prvenstva i šampionata skandinavskih zemalja.

Kompanija EWS nastala je 2007. godine uz pomoć Svetske fudbalske federacije (FIFA), sa ciljem da prati razvoj situacije u kladiniocama širom sveta tokom kvalifikacija za Mundijal 2010. u Južnoj Africi.

Pomoć EWS-a prošle godine tražio je i Međunarodni olimpijski komitet pred početak Igara u Pekingu.

Iako nema dokaza o nameštanju utakmica u kvalifikacijama za Mundijal, Feldner je upozorio da će njegova agencija posebno obratiti pažnju na mečeve koji se igraju u avgustu ove godine.

"Tada će timovi koji su već izgubili šanse za plasman igrati protiv ekipa kojima su bodovi preko potrebni za odlazak u Južnu Afriku. Veoma pažljivo ćemo pratiti kako se odvijaju stvari u kvalifikacijama", zaključio je Feldner.

Pogledajte još