Engleske huligane čekaju kazne

GELZENKIRHEN, 1. jula 2006. (Beta-Rojters) - Engleski navijači pritvoreni tokom fudbalskog Svetskog prvenstva u Nemačkoj mogli bi da po povratku kući budu kažnjeni zabranom izlaska iz zemlje za vreme velikih takmičenja.
Britanski tužilac koji tokom Mundijala radi u Nemačkoj Sajmon Klement izjavio je da je njegov tim sakupio detaljne informacije o otprilike 600 navijača koji su se u dosadašnjem toku Mundijala sukobili sa policijom.
Klement je dodao da će navijači protiv kojih će biti podignute optužnice verovatno biti kažnjeni zabranom izlaska iz zemlje, a ista situacija mogla bi da zadesi i one koji su posle pritvora pušteni, ali ako se pokaže da su od ranije poznati policiji.
Navijači koje je policija samo zadržala na ispitivanju, a koji ranije nisu upadali u nevolje izbeći će kazne.
Kažnjavanje navijača zabranom izlaska iz zemlje tokom velikih takmičenja uvedeno je posle Evropskog prvenstva 2000. godine.
Trenutno pravo izlaska iz zemlje nema oko 3.800 huligana.
Engleski navijači su davno stekli reputaciju problematičnih, ali se njihov imidž poslednjih godina menja, delom i zbog zasluga oštrog sistema kažnjavanja.
Reprezentaciju "gordog albiona" na svakoj utakmici na Mundijalu u Nemačkoj prati između 50 i 70 hiljada navijača, koji su se uglavnom držali dalje od problema.
Ipak, njih oko 500 je pritvoreno u Štutgartu posle sukoba sa navijačima Nemačke i policijom pre početka druge faze takmičenja.
Nemački zakoni dozvoljavaju policiji da preventivno zadrži osobe u pritvoru do 48 sati.
Poslednji sukob dogodio se u petak u Gelzenkirhenu kada je pritvoreno 13 navijača Engleske, takođe zbog sukoba sa Nemcima.
Tuča u Gelzenkirhenu, međutim, nije uzmenirila šefa britanskog policijskog tima koji radi u Nemačkoj Stivena Tomasa. On je rekao da, osim te tuče, u petak uveče nije bilo drugih problema.
"Gledano sa engleskog stanovišta, nekih 2.000 navijača koji piju u barovima u raznim delovima Gelzenkirhena je prilično mirno veče", rekao je Tomas.

Pogledajte još